torsdag 13 oktober 2016

Slavhandeln

1. Hur gick det till när slavarna fångades?

I Afrika så mätte man rikedom i slavar istället för mark. När då blev krig så erövrade man människor istället för mark. Detta innebar att det fanns många slavägare. När det då kom människor från olika delar av världen för att handla så sålde man slavarna för pengar och olika varor. Man kunde även bli slav på grund av stora skulder.

2. Mellan vilka världsdelar pågick slavhandeln och när var den som mest intensiv?

Slavhandeln pågick som mest mellan Västindien, Europa, Sydamerika, Västafrika och Nordamerika. Man fraktade slavar från Afrika till olika plantager i Västindien, Sydamerika och Nordamerika. Bomull, tobak och socker som man hade odlat på plantagerna skickades till Europa. Därifrån skickas skepp med tyger, kopparföremål, järn, vapen och sprit tillbaka till Västafrika. Slavhandeln var som mest intensiv från slutet av 1600-talet och under 1700-talet.

3. Varför började engelsmännen använda slavar på sina plantager?

Engelsmännen använde slavar på sina plantager för att man ansåg att det var ett för smutsigt arbete för en vanlig människa. Det var även mycket billigt med slavar och om någon omkom så kunde denne slav lätt ersättas av en annan. Slavar som kom från Afrika var mer anpassade för den heta solen och var immun mot många sjukdomar som var dödliga.

4. Varför tror du att de vita ansåg sig mer värda än de svarta?

Jag tror att man ansåg att vita var bättre än svarta för att det oftast var svarta personer som var slavar. Slavarna låg längst ner i samhället och blev mycket illa behandlade. Många ansåg att svarta människor inte kunde vara civiliserade och att Afrika var en kontinent utan kultur eller historia. Man såg helt enkelt det afrikanska folken som djur.

5. Varför förbjöd man slaveriet slutligen?

På grund av slaveriet så blev det många uppror. Slavarna var missnöjda med hur de behandlades och ville ha en ändring. Det kom även tankar om mänskliga rättigheter vilket förbjuder någon form av slaveri. Det skapades många rörelser som försökte avskaffa slaveriet. Danmark var först med att förbjuda slaveri. Sedan kom England och efter det Amerika.

6. Var det någon skillnad och vilken i så fall, på europeiska slavar och afrikanska slavar?

Europeiska slavar var inte så tålig mot varma förhållanden tillskillnad från afrikanska slavar. Afrikanska slavar var även immuna mot många tropiska sjukdomar som kunde leda till döden för en slav som kom från Europa. En vit slav kunde ofta köpa sig fri tillskillnad från en svart slav.

7. Vilka konsekvenser blir det av triangelhandeln?
Triangelhandeln ledde till många konsekvenser. Det dog många afrikanska människor när dem fraktades på båtarna. Medellivslängden i Västafrika ökade ändå på grund av varorna som man fick genom handeln. Afrika var även mycket splittrat under denna tid. Amerika och Europa tjänade mycket mer pengar på triangelhandeln än vad Afrika gjorde. Man kan nästan säga att de afrikanska folken blev utnyttjade.

8. Finns det kvar tecken på triangelhandeln idag?

Rasism kommer ursprungligen från slavhandeln då man ansåg att vita var bättre än svarta. De svarta slavarna blev misshandlade och var illa omtyckta. Dessa tankar finns även idag. Dom är kanske inte lika starka som förut men dem påverkar våra liv varje dag.

9. Skillnader och likheter mellan slavhandeln då och nu?

Förut så använde man slavar till hårt arbete som att jobba på en plantage. Det finns fortfarande slavar som arbetar med hårda jobb men de mesta av nutidens slavar är sexslavar. En stor skillnad är att det inte dör lika många slavar under transportering som det gjorde förut. Idag har vita och svarta slavar lika dåliga förhållanden. Det är inte så att den vita slaven är bättre än den svarta.

10. Hur kommer slavhandeln att se ut i framtiden?

Jag tror att slavar kommer att bli svårare att få tag på och därmed dyrare. Detta tror jag för att människor blir slavar på grund av fattigdom. Om fattigdomen minskas så minskas även antalet slavar. Slavhandel kommer troligen att alltid finnas kvar.

11. Egna tankar kring slavhandeln?

Jag tycker personligen att den inte borde finnas någon form av slaveri. Det kommer nog dock att finnas slavhandel i alla olika tidsperioder. Man kan nog även minska antalet slavar om man ger alla chansen till en utbildning. Det är sjukt hur vissa slavar behandlas.

Källor:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar