fredag 15 januari 2016

Destillation av saltvatten

Frågeställning: Vad samlas i provröret?

Hypotes: Jag tror att det samlas destillerat vatten i provröret.

Material: 

  • E kolv
  • 2 Bägare (250 ml)
  • Sked
  • Provrör
  • Brännare
  • Stativ
  • Trefot
  • Nät
  • Glasstav
  • Gummislang
  • Koksalt
  • Vatten


Ungefär så här monterade jag ställningen.
Metod: 
(1) Hämta alla material.
(2) Montera ställningen förutom provröret och bägaren. 
(3) Fyll en av bägarna med kallt vatten.
(4) Lägg ner provröret med gummislangen i bägaren. OBS! Det är viktigt att gummislangen i provröret inte nuddar botten. 
(5) Sätt en trefot med nät ovanför brännaren.
(6) Fyll den andra bägaren med 100 ml vatten. (7) Häll ner två teskedar med koksalt i bägaren och blanda om med glasstaven.
(8) Häll ner saltvattnet i e kolven och sätt på korken.
(9) Tänd brännaren och justera värmen till hög.
(10) När vattnet börjar koka tar du först ut slangen ur provröret och sedan stänger av brännaren. (Viktigt)

Resultat: Det samlades destillerat vatten i provröret.

Slutsats: I provröret samlades destillerat vatten. Det hände för att när saltvattnet värms upp till 100 grader så förångas vattnet. Vattenångan åker då genom gummislangen och ner i provröret. Saltet stannar kvar för att det krävs en mycket högre temperatur för att salt ska förångas. 

Stämde hypotesen? Ja min hypotes stämde. 

Destillation i vardagen: Destillation kan användas till att tillverka sprit. När man destillerar whisky så kommer först mycket alkohol och tungmetaller. Sedan kommer whiskyn. Detta beror på att det är olika gränser för när ämnena förångas.

Förbättringar: Man skulle kunna testa om det verkligen är destillerat vatten med en ph-mätare. Om det visar att vattnet är helt neutralt är det destillerat vatten. Det kan dock vara svårt att få det exakt.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar